Vinterdekk

Vinterveg
Dombås i desember

Når må jeg ha vinterdekk på bilen?

Det er ikke påbudt å bruke piggdekk eller vinterdekk i Norge, men det er ditt ansvar som bilfører å sørge for at dekkene er i god stand. De skal være tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep hele året. Riktig mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep!

Kravene til mønsterdybden på dekkene er ulike på sommer og vinterstid.

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag kreves det minimum 3 millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere, alt etter som når påsken er det året. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter. Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø.

Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor.

Det er egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for kjøretøy over 3 500 kg.

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april.

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Piggfrie vinterdekk kan du bruke hele året.

Piggdekkgebyr

I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger må alle som kjører med piggdekk betale gebyr innenfor nevnte kommunegrenser.

Forskrift om bruk av kjøretøy, Lovdata

Skroll til toppen