Sametingspresidenten kritiserer regjeringen i nyttårstalen

Silje Karine Muotka Sámediggepresideanta / Sametingspresident (NSR)
Silje Karine Muotka Sámediggepresideanta / Sametingspresident (NSR) Foto: Árvu/Sametinget
Tradisjonen tro, holder sametingspresidenten nyttårstalen sin den 1. januar. Denne gangen går hun hardt ut mot staten og regjeringen.

– Staten ønsker å vise at den har lært, men forandrer ikke sin fremferd. Det sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) i sin nyttårstale.

Uroen i verden stikker i hjertet. Krigen i Ukraina skaper stor sivil lidelse. Og krigen har satt en fullstendig stopp for samisk samhandling over grensene. I jula har vi sett at forbrytelsene mot menneskeheten fortsetter i Palestina. Det er uakseptabelt at verdens ledere lar sivilbefolkningen lide og at barn blir drept. Vi må insistere på at forbrytelsene mot menneskeheten tar slutt.

I året som har gått, har jeg blitt gledelig overveldet av alle modige samiske ungdommer, og deres støttespillere, som står opp for rettsstaten og vår rettssikkerhet. Med vrengte kofter har de krevd at menneskerettsbruddet på Fosen stoppes. Jeg er så takknemlig for deres innsats.

Selv om staten har gjort alvorlige feil, så har de overlatt til Fosen-samene å ordne opp i menneskerettsbruddet som de har blitt utsatt for. Fosen-samene har strekt seg så langt det er mulig. For Sør-Fosen har det kommet en avtale som kan innebære en sikkerhet for dem fremover. Nord-Fosen er fortsatt i meklinger, og med nye varslede arealinngrep. Staten ønsker å vise at den har lært, men forandrer ikke sin fremferd.

Det er ikke rart mange føler seg motløse når staten forer oss med skjæreegg, samtidig som de presser oss i så mange inngrepssaker. Jeg lar ikke det tære på kreftene mine. Vi vet selv hva som er best for samene. Vi aksepterer ikke å bli oversett eller tråkket på. Staten må formelt garantere at det aldri kan skje et menneskerettsbrudd som på Fosen igjen, ikke når det gjelder Melkøya-saken eller andre areal- og rettighetssaker.

Sametingets viktigste arbeid er å se til at samiske rettigheter styrkes og anerkjennes. Mitt løfte er at Sametinget stadig skal være den som går foran, som bærer både lyset og håpet for vårt folks framtid. Kjære søster, kjære bror, kjære søsken – du behøver ikke å gå veien alene, vi går den sammen.

Skroll til toppen