– Vi bruker mindre energi per kilo tomat i Norge sammenlignet med Spania eller Tyrkia
Vannkraften i Norge gjør at tomatproduksjonen her blir omtrent like klimavennlig som i Tyrkia, ifølge forsker.
Hva belaster miljøet mest, norske tomater eller importerte tomater fra Tyrkia? Ifølge samfunnsøkonom og forsker Dora Zsuzsanna Simon, er svaret Tyrkia.
I et foredrag på Kåkånomics-konferansen i Stavanger sa hun nylig at de nordiske landene er blant de minst grønne produsentene av tomat.
– Klimamessig bør vi ikke dyrke tomat i Norge. Det gir store utslipp å dyrke tomat i drivhus, sa Simon.
Hun sa videre at utslippene ligger på rundt 3,5 kilo CO2 per kilo dyrket tomat i Sverige. I foredraget sier hun at hun antar at tallene for Norge er tilsvarende.
Det er syv ganger mer utslipp enn tyrkiske tomater, sier Simon. Der er utslippene bare rundt en halv kilo CO2 per produserte kilo tomat.
Michel Verheul er seniorforsker ved NIBIO og har forsket på produksjonen av tomater i Norge. Omtrent 35 prosent av tomatene i norske butikker er dyrket her i landet, sier han.
Han sier også at vannkraften i Norge gjør at tomatproduksjonen her blir omtrent like klimavennlig som i Tyrkia. Verheul sier at alle tomater som selges i butikk i Norge produseres i drivhus året rundt. Der får over 70 prosent av tomatene lys og varme fra elektriske lys.
– De elektriske lysene gir også varme og er veldig effektive for planteproduksjon. Planter trenger både lys og varme for å vokse godt, sier han.
Lave utslipp ved produksjon
Verheul forteller at undersøkelser viser at når denne typen elektrisk lys brukes til helårsproduksjon, så blir utslippene for hver kilo tomat rundt 0,6 kilo CO2.
– Det ligger omtrent på det samme som i Tyrkia, sier han.
Verheul sier også at det ikke bare er utslipp som er relevant i produksjonen av tomater. Hvor mye vann vi bruker, er også viktig, mener han.
– I Tyrkia bruker de seks ganger så mye vann per kilo tomat sammenlignet med Norge. I land som Tyrkia og Spania er vann en begrenset ressurs. Det virker ikke miljøvennlig for meg å frakte tomater som er 90 prosent vann fra et land som må bruke mye vann for å produsere dette for Norge.
– Beregninger viser at vi bruker mindre energi per kilo tomat i Norge sammenlignet med Spania eller Tyrkia.
Han forteller at undersøkelser gjort i Rogaland i 2021 viser at klimagassutslippene lå på 2,2 kilo CO2 per kilo tomat. Det er fordi det fortsatt er produsenter som bruker fossil energi og fordi små tomater har et høyere utslipp av klimagass per kilo, ifølge Verheul.
Han sier også at alle land har et etisk ansvar for å produsere mat så godt de kan med de ressursene de har.