Laksenæringen møter protester og forbud internasjonalt

Havbruk
Havbruk i Kvænangen, Troms. (Foto: Liv Wenger)

Mens debatten raser om lakseskatt og rammevilkår i Norge, er det flere steder som forbyr oppdrett for å beskytte livet i sjøen. 

Staten Washington på vestkysten av USA er den siste som har forbudt åpne oppdrettsanlegg i sjøen.

– Kommersiell oppdrett av fisk er skadelig for laks, spekkhuggere og marine habitater. Jeg er stolt av å stå sammen med resten av vestkysten i dag ved å si at farvannene våre er altfor viktige til å risikere for fortjenesten fra fiskeoppdrett, sa Hilary Franz i de lokale myndighetene i Washington da vedtaket ble publisert i november.

– Gjennom min ordre som forbyr kommersiell fiskeoppdrett i åpne merder, fjerner vi en unødvendig trussel fra vårt marine økosystem, la hun til.

Andre amerikanske stater med tilsvarende forbud inkluderer Alaska, California og Oregon.

Oppdrett av atlantisk laks skjer hovedsakelig i Norge, Chile, Skottland, Færøyene, Irland, Island, Canada, USA, Australia (Tasmania) og New Zealand, der natur og sjøtemperatur egner seg best.

Men det foregår ikke uten motstand, og det er ikke nødvendigvis like enkelt og lønnsomt å flytte oppdrettsvirksomheten ut, som man kan få inntrykk av når grunnrentedebatten raser.

Utfasing og rettstvist i Canada

I 2019 annonserte Canadas liberale parti, som ledes av statsminister Justin Trudeau, et mål om at all lakseoppdrett i British Columbia skal skje i lukkede merder i løpet av fem år.

Dette ble ansett som lite realistisk, men ble gjentatt av regjeringen i slutten av 2020. I desember ble det bestemt at oppdrettslisenser rundt Discovery Islands i British Columbia skulle utfases fra 30. juni 2022. Bakgrunnen var hensyn til den lokale urbefolkningen og kraftig minkende villaksbestand.

De norske laksegigantene som har virksomhet i området, Mowi, Grieg og Cermaq, hevdet at dette kom som et «sjokk» og gikk til retten for å stanse utfasingen. Det endte med at vedtaket ble kjent lovstridig på grunn av prosessen bak, og selskapene har foreløpig fått fornyet lisenser i to år i det som kalles en overgangsplan. I løpet av tiden frem mot 2025 er målet å finne en «ansvarlig plan for overgang fra åpne laksemerder».

Argentinsk forbud i 2021

I fjor satt Argentina i praksis en stopper for lakseoppdrett i landet, da oppdrett i åpne merder ble forbudt i den sørlige kystregionen provinsen Tierra del Fuego, Antarktis og Sør-Atlantiske øyer.

Bakgrunnen var trusselen mot miljø, men også økonomien i området, som preges av turisme.

– Det er en historisk dag når vi nå avviser storskala lakseoppdrett, sa María Laura Colazo (De Grønne) i den regionale lovgivende forsamlingen.

Les mer hos E24

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen