En malmfuru har falt.
John Pilger er død

John Pilger i august 2011
SCU Media Students, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Av Pål Steigan – Steigan.no

Den legendariske John Pilger – journalist, filmskaper og nådeløs kritiker av vestlig utenrikspolitikk – døde lille nyttårsaften. Dette var de siste ordene han skrev for en måned siden:
«Spartacus var den opprørske lederen av Romas slaver i 71-73 f.Kr. Det er et spennende øyeblikk i Kirk Douglas-filmen Spartacus når romerne ber Spartacus sine menn om å identifisere lederen deres og dermed bli benådet. I stedet står hundrevis av kameratene hans og løfter nevene i solidaritet og roper: ‘Jeg er Spartacus!’ Opprøret er i gang. Julian og David er Spartacus. Palestinerne er Spartacus. Folk som fyller gatene med flagg og prinsipper og solidaritet er Spartacus. Vi er alle Spartacus hvis vi vil være det».

We Are Spartacus

Jeg hadde en del kontakt med John. For noen år siden prøvde jeg å få ham til å komme til en konferanse i regi av Mot Dag. Jeg viste til at de jeg jobba med Parkteatret i Oslo hadde vi vist mange av dokumentarfilmene hans og at vi alt hadde publisert flere artikler av ham på steigan.no. Han svarte at han gjerne skulle ha kommet, men at han følte seg for gammel og sliten til å ta reisa. I stedet oppmuntret han oss til å publisere alt vi måtte ønske av ham og fortsette det journalistiske arbeidet vi hadde begynt på.

Det har vi fortsatt med. Det er blitt 31 artikler i alt med John Pilgers signatur hos oss. Og vi prøver alltid å holde oss til Johns strenge journalistiske prinsipper. I den globale journalistiske skogen var John Pilger en ruvende malmfuru. Nå har han falt og vi andre får fortsatte det arbeidet han måtte slippe.

Biografi for John Pilger

Skroll til toppen